Jelenlegi hely

Látogatás a szennyvíztisztító telepen

Látogatás a szennyvíztisztító telepen

Utolsó módosítás: 
2022.06.06 08:06

Pénteken az egész ötödik évfolyam buszra szállt és ellátogattunk a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

         Érkezés után a három osztályt szétválasztották, és külön-külön jártuk be a helyet. Mi a körbevezetéssel kezdtük. Megnéztük a kerek medencéket, melyekbe belefolyik a szennyvíz. Ezekben egy keverő nagyon lassan forog és így a tárgyak a medence tölcsér alakú aljára kerülnek. Ezután az üvegházba vezetik a vizet, ahol megfelelő növények, gyökerek bacilusai tisztítják a vizet. Az üvegház után, ismét a medencékbe folyik a víz egy újabb tisztításra és innen már a Ráckevei Duna- ágba öntik ki. Az algákat iszaprothasztó toronyba viszik. A toronyban keletkezett gázokból áramot csinálnak. Így a fenntartás 10%-hoz, kell áramot venni, a többi helyben termelődik.

         Számomra újdonság volt, hogy a lebomló törlőkendőt sem szabad lehúzni a csatornán, mert több idő kéne a lebomlásához, mint amennyi idő alatt átmegy a tisztító rendszereken.

         Második állomásunk egy kísérlet megtekintése volt. Egy kis pohár vízbe földet és festéket tettünk. Ez lett a mi „szennyvizünk”. Ezt a vizet átöntöttük egy szűrőpapíron, így sárga lett. Ezután egy szenes szűrőpapíron öntöttük át, amitől koszos-fehér lett a víz.  Másodszorra is átszűrtük a szenes szűrőpapíron és így már bekerülhetett a Ráckevei Dunába. Eddig nem tudtam, hogy a szén ilyen jól tisztítja a vizet.

         Utolsó feladatként egy kérdőívet kellett kitöltenünk a hallottakról. Itt ajándékkal is vártak minket, kaptunk egy füzetet és egy kislabdát.

         Szerintem nagyon jó program volt ez, sokat lehetett itt tanulni és érdekes dolgokat láttam, hallottam. Máskor is szívesen mennék ilyen helyekre.

Melegh Vince Máté

Szerző: 
Rózsavölgyi Aponyi Krisztina