Jelenlegi hely

Határtalanul! 2017 – Székelyföldi kalandok

Határtalanul! 2017 – Székelyföldi kalandok

Hat felejthetetlen csodás napot töltöttünk iskolánk 7. osztályos tanulóival Székelyföldön, lélegzetelállító hegyek-völgyek közt barangolva. Megelevenedtek tankönyveink lapjai, és minden, amiről eddig csak a padban ülve tanultunk, most valósággá vált: történelem, földrajz, irodalom és természettudományok…

Megtapasztaltuk, hogy mit is jelent az utóvulkáni működés, mert láttunk mofettákat és orrunkat csavarta a feltörő kénes gáz. Kóstoltunk és vizsgáltunk különféle borvizeket. Meg tudjuk különböztetni a vörös áfonyát a tőzegáfonyától, a kék áfonyát a mámorkától. Tudjuk, hogy vízen járni nem képtelenség, legalább is a Mohos-tőzeglápon bárki képes erre. Megmásztuk a székelyek szent hegyét, ellátogattunk a legnagyobb székely sírjához, s megkoszorúztuk a „székely thermopülai” emlékművét, és tiszteletünk kifejezésére elénekeltük a székely himnuszt. Tudjuk mit jelentek a székely zászló motívumai és meg tudjuk fejteni a kopjafák üzeneteit. Már azt is értjük, miért is volt olyan nehéz megépíteni „magos Déva várát”. Felemelő érzés volt, hogy október 6-án Aradon emlékezhettünk meg a 13 vértanúról.

Miközben buszunk méregzöld fenyvesekkel ölelt méltóságteljes hegyek között szelte az utat, mi pedig csendben a varázslatos tájakat fürkésztük, tanáraink felidézték nekünk Tündérország legendáit, - s mint kisgyermek korunkban – gondolatban óriások, vitézek és tündérek földjén barangoltunk. Igaz megtanultuk, miként keletkezett a Szent Anna-tó, és hogy a Gyilkos-tó sem ölt meg senkit, de szívesen elmerültünk a mesék világában.

Együtt játszottunk a helyi gyerekekkel és lovas szekerekről figyelhettük meg a falvakban lakók életmódját. Megismertük a helyi ízeket. Szókincsünk is jelentősen gyarapodott, így nem ijedtünk meg, ha csekazsíros kenyérrel vagy pityókalevessel kínáltak meg bennünket. Valóban igaz, hogy a medve nem játék. De nem is válogatós, szívesen megevett mindent, amit a buszon hagytunk.

Gyorsan eltelt ez a hat nap. Számtalan élménnyel és új barátokkal gazdagodva tértünk haza. Amit kaptunk, örökre velünk marad, és biztos vagyok benne, hogy egy nap mindannyian visszatérünk Székelyföld mesés vidékeire.

Ujvári Rita
projektvezető