Jelenlegi hely

„Kencefice, avagy tehetséggondozás másképp”

Ezzel a címmel íródott pályázatom sikeres elbírálást nyert az oktatási tárca és a Nemzeti Tehetséggondozó Program által meghirdetett pályázatán.

Egy ideje kézműves szappanok és natúrkozmetikumok készítése a hobbim. Családtagjaim, barátaim és kollégáim is szívesen használják ezeket a termékeket.  Tanfolyamokat végeztem és sokat kutakodtam ebben a témában. De, hogyan is függ össze a „kencézés” a tehetséggondozással? Úgy, hogy a tevékenykedésen alapuló, élményszerű tudásmegszerzés módszerét alkalmazva fejlődnek a tanulók. Miközben elkészítik a különböző tisztálkodó szereket, az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig, a gyerekek átélik az alkotás örömét, fejlődik az eszközhasználatuk, pontosodik a mérésük, bővül a tudásuk, formálódik a szemléletük, erősödik környezettudatosságuk.

A programot egy kétnapos kirándulással kezdtük. Tizenkét 6. c és 7. c osztályos tanulóval ellátogattunk a budakalászi Gyógynövénykutató Intézetbe. Nagyon érdekes volt a Kemotaxonómiai Botanikus Kertjük, mely elrendezésének alapjául a növényekben termelődő kémiai anyagokat veszi figyelembe. Ez Magyarországon egyedülálló, de még világszerte is csupán néhány ilyen bemutató létezik. A kertben található egy agyagszobor, mely ezt az új rendszertant ábrázolja (svéd biokémikus alkotta meg). A törzs részei az ágyások. A kert a szobor osztásai, csoportosításai szerint lett megtervezve. Középen a legősibb, kifelé haladva a fejlettebb tulajdonságú növénycsoportok kaptak helyet. Gyógynövénytanilag inkább az egyszikűek jelentősek. A kert növényeinek nagy része magcseréből származik. Ez fontos, a biodiverzitás fenntartása miatt is. A laborban megnézhettük az illóolaj lepárlását, működés közben gázkromatográfot és folyadékkromatográfot is.

Pomázon, az Igazi Olíva Szaküzletben nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Remek olíva olajakat kóstoltunk, az olajak gyártási és minőségi szabályait is megismerhettük. Az íz és illatanyagok összefüggéseit a termőhelyek legfontosabb jellemzőt is elmesélték nekünk. Az olívaolajat használjuk szappan és krém készítéséhez is, ezért látogattuk meg az üzletet.

Szállásunk Visegrádon, a Mogyoróhegyen volt a Madas László Erdei Iskolában. Együtt főztük meg a vacsoránkat, paprikás krumplit bográcsban. Az éj leple alatt vadlesre indultunk, sajnos vadat nem láttunk, de szarvasbőgést hallottunk, ami az erdőben, a sötétben elég ijesztő volt. Másnap áttúráztunk a Bertényi Füvészkerthez, ahol egy kedves néni végigkalauzolt bennünket. A Pisztrángos tavaknál lévő Ördögmalom étteremben jól esett a finom ebéd.

A pályázat komoly pénzügyi támogatása lehetővé tette a szükséges anyagok, eszközök beszerzését, így kezdődhetett az érdemi munka. Készítettünk illatos és színes fürdőbombákat, fürdősót, „fürdősütit” és Melt&Pour szappant. Közben ismerkedtünk a természetes alapanyagokkal, gyógynövényekkel. Havril István  a számítógépes címketervezés alapjaiba vezetett be bennünket, ezután a lányok tetszetős címkéket készítettek. Már csak a csomagolás volt hátra, hogy a karácsonyfa alá sajátkészítésű és hasznos kis ajándékok kerüljenek. Kolláth Mariann irányításával elkészültek az egyedi és kreatív ajándékcsomagok is. Néhány kép a munkánkról.

Devánszki Erika (a kencefice szakkör vezetője)