Jelenlegi hely

Beszámoló

Beszámoló az NTP-MTTD-18-0115

Kencefice, avagy tehetséggondozás másképp pályázat megvalósításáról

2018. tavaszán az Emberi Erőforrások Minisztériuma magbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében nyílt pályázatot hirdetett „A matematikai, a természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása” című kiíráshoz pályázatot nyújtottunk be.

Nyertes pályázatunk kódszáma és címe: NTP-NTTD-18-0115, Kencefice, avagy tehetséggondozás másképp

A pályázat megvalósításának időszaka: 2018. szeptember 10 -2019. június 30.

A pályázathoz 1400000 Ft támogatást nyertünk.

A pályázatot Devánszki Erika készítette.

Hogyan is függ össze a „kencézés” a tehetséggondozással? Úgy, hogy a tevékenykedésen alapuló, élményszerű tudásmegszerzés módszerét alkalmazva fejlődnek a tanulók. Miközben elkészítik a különböző tisztálkodó szereket, az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig, a gyerekek átélik az alkotás örömét, fejlődik az eszközhasználatuk, pontosodik a mérésük, bővül a tudásuk, formálódik a szemléletük, erősödik környezettudatosságuk.

A programot egy kétnapos kirándulással kezdtük. Tizenkét 6. c és 7. c osztályos tanulóval ellátogattunk a budakalászi Gyógynövénykutató Intézetbe. Nagyon érdekes volt a Kemotaxonómiai Botanikus Kertjük, mely elrendezésének alapjául a növényekben termelődő kémiai anyagokat veszi figyelembe. Ez Magyarországon egyedülálló, de még világszerte is csupán néhány ilyen bemutató létezik. . A kert növényeinek nagy része magcseréből származik. Ez fontos, a biodiverzitás fenntartása miatt is. A laborban megnézhettük az illóolaj lepárlását, működés közben gázkromatográfot és folyadékkromatográfot is.

Pomázon, az Igazi Olíva Szaküzletben nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Remek olíva olajakat kóstoltunk, az olajak gyártási és minőségi szabályait is megismerhettük. Az íz és illatanyagok összefüggéseit a termőhelyek legfontosabb jellemzőt is elmesélték nekünk. Az olívaolajat használjuk szappan és krém készítéséhez is, ezért látogattuk meg az üzletet.

Szállásunk Visegrádon, a Mogyoróhegyen volt a Madas László Erdei Iskolában. Együtt főztük meg a vacsoránkat, paprikás krumplit bográcsban. Az éj leple alatt vadlesre indultunk, sajnos vadat nem láttunk, de szarvasbőgést hallottunk, ami az erdőben, a sötétben elég ijesztő volt. Másnap áttúráztunk a Bertényi Füvészkerthez, ahol egy kedves néni végigkalauzolt bennünket. A Pisztrángos tavaknál lévő Ördögmalom étteremben jól esett a finom ebéd.

A pályázat komoly pénzügyi támogatása lehetővé tette a szükséges anyagok, eszközök beszerzését, így kezdődhetett az érdemi munka. Készítettünk illatos és színes fürdőbombákat, fürdősót, „fürdősütit” és Melt&Pour szappant. Közben ismerkedtünk a természetes alapanyagokkal, gyógynövényekkel. Havril István a számítógépes címketervezés alapjaiba vezetett be bennünket, ezután a lányok tetszetős címkéket készítettek. Már csak a csomagolás volt hátra, hogy a karácsonyfa alá sajátkészítésű és hasznos kis ajándékok kerüljenek. Kolláth Mariann irányításával elkészültek az egyedi és kreatív ajándékcsomagok is. Az iskolai Luca napon egy workshop keretében a fürdőbombák készítést mutattuk meg az érdeklődőknek.

Kozmetikába is ellátogattunk, ahol megismerhették a kamaszkori változások kellemetlen velejáróit, és a helyes bőrápolást. Készítettünk arctisztítókat, krémeket, megtanulták a lányok, hogy mi az emulgeálás.  Aztán jött a várva várt szappanfőzés! Húsvétra gyönyörű szappanok készültek.

A lányok sokat kutakodtak az interneten a környezetbarát tisztítószerekről és azok felhasználásáról.  Ebbe a munkába bevontuk a szülőket, nagyszülőket is. Az eredmény, jól használható természetes tisztítószerek lettek. A kemikáliák helyett praktikák címmel filmet is készítettünk. Kolláth Mariann a digitális rajztábla rejtelmeibe vezette be a tanulókat, ahol megalkották a logónkat. Figyelemfelhívő és informáló plakátok is készültek a témában.

A Fenntarthatósági Témahéten interaktív bemutatót tartottunk az iskola diákjainak, szülőknek és pedagógusainak.  A bemutató sikeres volt, így az iskolánkban működő Közbigyó Projekt meghívására a kerületben lévő Kondor Béla Közösségi Házban is előadhattuk a bemutatót.

Anyák napjára ajándékkal, agyagos arctisztító maszkkal kedveskedtünk az édesanyáknak.  Készült még alumíniummentes dezodor, és megismerkedtünk a káros UV sugárzással, illetve felkészültünk a nyárra, fényvédő krémmel és napozás utáni testápoló tejjel.

Hamar elrepült ez az év, jó volt együtt lenni, tanulni és átélni az alkotás örömét.

A természetes anyagok használata, a kemikáliáktól való tartózkodás beépült a gyerekek életébe és remélem, hozzájárul ahhoz, hogy felnőtt korukban is a fenntarthatóságra törekedjenek. Ha nem lesz folytatása a pályázatnak, iskolai szinten akkor is felmerült az igény a szakkör folytatására.

2019. június
Devánszki Erika