Jelenlegi hely

Tanulónk origami kiállítása

Vince kiállítását Ballonyiné Szetlik Ildikó tűzzománcművész nyitotta meg ezekkel a szavakkal:
 
"Szeretettel köszöntök mindenkit Borbély Vince „Papírművészet” című kiállításán.
„A szamárfül az origami legegyszerűbb változata” – ez alapján a graffiti bölcsesség alapján már mindannyian origamiztunk életünkben. Egy különleges kiállításra gyűltünk most össze, Borbély Vince élete első kiállítására. Vince 11 éves, a Bókay Árpád Általános Iskola 5. osztályos tanulója, és szenvedélye a papírhajtogatás. Vincét régóta ismerem, többször vett részt az általam tartott nyári kézmművestáborokban, a Bütykölőkben.
A papírra általában mint két dimenziós felületre gondolunk, de Vince kezében a papír kilép a harmadik dimenzióba is, szoborrá, origami modellé alakul.
Magát a papírt Kínában találták fel, időszámításunk szerint 105 körül. Talán ezzel egyidőben jelent meg a papírhajtogatás is mint művészeti ág, de erre nincs semmilyen bizonyíték.
Egy másik feltételezés szerint az origami Japánban a Heian-korban alakult ki a 7. század folyamán. De az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. A tradicionális japán papírhajtogatást még nem övezték szigorú szabályok, így a papírt el lehetett vágni, akár több helyen is. Sokáig csak ünnepi alkalmakra, pl. esküvőkre készítették, Kb. 100 évvel később jelent meg az első nyomtatott origami könyv az „Ezer daru hajtogatása” címmel. Ekkor indult el világhódító útjára az origami, és lett alapszabálya, hogy egy négyzet alakú papírból kiindulva vágás és ragasztás nélkül készítsünk egy modellt. Ahogyan Vihar Judit haikuja is szól:
„Négyzet alakú
papírból varázslat lesz –
trükkje a hajtogatás.”
Ezen a kiállításon látható rengeteg hagyományos origami modell, például madarak, drágakövek, dobozok, az én személyes kedvenceim a sárkányok, virágok növények. Van köztük kirigami is, ami hosszú papírcsíkokból áll. A kirigami japán kifejezés a papírvágásra.
Vince komolyabban 9 évesen, harmadikos korában kezdett el origamizni, de hajókat már az óvodában is szeretett hajtogatni.
Ide illik egy másik haiku:
„Egy esős napon
kitépett füzetlapból
egy hajó lesz.”
Az első igazi origamija egy hal volt, ami egy iskolai rajzórán készült. Eleinte könyvekből tanulta a papírhajtogatást, de most már internetről készíti a modelljeit. Példaképének Jo Nakashima origamiművészt tartja. Legszívesebben olyan állatokat hajtogat, amik hasonlítanak a valóságosakra, bár természetesen stilizáltak. Szereti az „egyszerű és nagyszerű” modelleket. Van már saját fejlesztése is, de legbüszkébb a meghívón is látható ORIGAMI feliratra. Az origamizásban azt szereti a legjobban, hogy egy olyan tevékenység, amit teljesen csendben lehet végezni, és tökéletesen el lehet benne mélyedni.
Ebből is látszik, hogy Vince origamizás közben flow-élményt él át, vagyis megszűnik számára az idő, általa örömmel töltődik fel, minden más eltörpül mellette, és ilyenkor csak arra a dologra koncentrál, ami ezt az örömöt okozza. Tehát közben maximálisan összpontosít. Ez a motivációt a maximumig fokozó élmény. Ezt az élményt megkoronázza az az érzés, amikor az elkészült origamit a kezében foghatja.
Ezenkívül az origamizás többféle képességet fejleszt, ezért érdemes használni az oktatásban. A két kézzel végzett tevékenység segíti az agyféltekék harmonizálását. Az origami gyakorlása közben a figyelem egyre elmélyültebb, tartósabb lesz, de fejlődik a finommotorika, a szem-kéz koordináció, a térbeli tájékozódás és a memória is.
Ha körbenézünk a kiállításon, tanulhatunk Vincétől kitartást, precizitást, türelmet és a papír iránti tiszteletet.
Megkérdeztem Vincén, milyen tervei vannak a papírhajtogatással a jövőben. Szeretne még több teljesen saját tervezésű modellt készíteni, illetve szeretné meghajtogatni az úgynevezett „Ősi sárkányt” – aminek elkészítése több mint hat óra.
Kívánom, hogy ez a vágya hamarosan teljesüljön, és még számtalan kiállításon gyönyörködhessünk alkotásaiban.
Eszembe jut még Kosztolányi Dezső A játék című verse, ami így kezdődik:
 
A játék. 
Az különös.
Gömbölyű és gyönyörű,
csodaszép és csodajó,
nyitható és csukható...
 
Az origamik egy része is nyitható és csukható, ezek az interaktív modellek, amik az ember kezének mozgása által képesek mozogni. Leggyakoribb a japán csapkodó madár. De ilyen még a Jákob lajtorjája vagy a tüzijáték is.
Szeretettel megnyitom Borbély Vince „Papírművészet” című kiállítását."