Jelenlegi hely

Búcsú tanítványunktól

Búcsú tanítványunktól                                                           

Gyöngyhegyet!
Emberek,
Gyöngyhegyet tessenek!
Szív kelyhe termette
Fekete gyöngyöket
Vegyenek!
Testvérem, nagy világ!
Gyermekem, ifjúság!
Vedd meg e könnyeket!1

 

Hétfőn érkezett a megdöbbentő hír, hogy Balogh Lali, vagy ahogy mindenki ismerte, a Lali, nem jön többet a tolerancia napra, nem látogat már meg minket, nem halljuk kannázni, a Lali nincs többé. A Lali, akiről azt gondoltuk, hogy nem fog rajta semmi, mert vagánysága, humora, öniróniája mindenen átsegíti, mégis megadta magát egy apró, láthatatlan ellenségnek; az alattomos vírus most erősebbnek bizonyult.

Amennyire értelmetlen és feldolgozhatatlan egy 28 éves fiatalember halála, annyira fontos volt az élete. Sokan, nagyon sokan tanulták meg az ő példáján, hogy mennyre távol állnak a valóságtól a cigányságról vallott előítéletek és sztereotípiák, mennyire lényegtelen a bőr színe, mennyire fölösleges azon agyalni, hogy milyen családi nehézség áll mögöttünk, csak az számít, hogy mit teszünk, hogyan élünk. És a Lali nagyon élt. Frenetikus sikere volt a Podo fesztiválon fellépőként, szívét lelkét adta később tanácsadóként, és csillogó szemekkel hallgatták a gyerekek, amikor alma máterében beszélt azokról, akiket a többiek sokszor gúnnyal, megvetéssel illettek.

A tanári szobában nem volt senki, akinek ne lett volna egy története, egy jó emléke a Laliról. Alsós tanítója szerint már akkor egy csupaszív lélek volt, aki mindig segített a többieknek, és később is mintha érettebb lett volna társainál; a küzdelem az előítéletekkel gyorsan felnőtté tesz.

A Lali és a Bókay iskola egymásra találtak. Tanulóként is jók közé tartozott, és abban a szűk másfél évtizedben, ami a ballagása óta eltelt, rendszeresen visszajárt a rá épülő tolerancia napok állandó vendégeként, a lemaradók, a nehéz sorsú gyerekek segítésére létrehozott tanoda szervezőjeként.

A vírus bárkit elragadhat, de mindig van valaki, aki megőrzi az emlékét annak, aki már nincs közöttünk. A Lali szellemiségét őrzik a Bókay pedagógusai, akik ismerték őt, és azok a tanulók, akik ugyan nem találkozhattak vele, de a Bókay Lali által is alakított értékeit viszik magukkal.

 

1 A részlet Nagy Gusztáv és Choli Daróczi József által egybeszerkesztett Cigány passióból való.