Jelenlegi hely

Baldaváriné Juhász Éva köszöntője 2021

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm iskolánk honlapján.

Ebben az évben két ünnepi alkalom is kínálkozik intézményünk életében: az egyik Kondor Béla születésének 90. évfordulója, a másik pedig az iskola névfelvételének 25. évfordulója.

Közösségi rendezvények szempontjából ínséges időket élünk, hiszen a világjárvány miatti óvintézkedések nem teszik lehetővé, hogy egész iskolaközösséget megmozgató ünnepséget tartsunk. Mégis élményt adó, méltó módon szeretnénk megemlékezni arról a két nagyformátumú személyiségről, akiknek hagyományát iskolaközösségünk szeretettel ápolja.

Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, költő 1931. február 17-én született Pusztaszentlőrincen. Négy éven át volt iskolánk tanítványa. Emlékét tábla őrzi a Wlassics Gyula utcai főépületünk folyosóján. A járványhelyzet elmúltával szívesen fogadjuk az érdeklődöket, akik szeretnék megtekinteni ezt a különlegesen szép, helyi értéket őrző emlékművet.

Kondor Béla sokoldalú tehetsége példaértékű iskolánk tanulói számára, ezért nevelőtestületünk kiemelten fontosnak tartja, hogy a művészetek iránt érdeklődő diákoknak tehetséggondozó szakköröket tartsunk, és versenyzési, pályázati lehetőségeket biztosítsunk.

A tavaszi időszakra online eseményeket tervezünk, amelyekre meghívjuk a kerületi Kondor Béla Általános Iskolát és az állandó Kondor-kiállítással rendelkező Tomory Lajos Múzeumot is.

Intézményünk csaknem 120 éves múltra tekinthet vissza. 1901-ben adományozta Bókay Árpád orvosprofesszor azt a telket, amelyen egy évvel később megkezdődött a település első elemi iskolájának építése. Az intézmény neve azonban kalandos módon az utca nevének változásait követve az idők során folyton változott.

1996-ban az akkori nevelőtestület úgy határozott, hogy az intézmény felveszi a telekadományozó, alapító Bókay Árpád nevét. Azóta ápoljuk a Bókay-hagyományt: országos biológiaversenyt, kiváló tanulóknak járó díjat és emléklapot neveztünk el Bókay Árpádról. Minden évben több fordulós angol nyelvi házi versenyt rendezünk tiszteletére, így tartva a kapcsolatot a Bókay család leszármazottjaival, akik ma többnyire angol nyelvterületen élnek. A főépületben lévő emléktábláját, a Bókay Kertben található szobrát valamint a Nemzeti Sírkertben lévő nyughelyét minden évben meglátogatjuk. A hetedikes és nyolcadikos diákok megkoszorúzzák az emlékhelyeket.

Az idén új hagyományt indítunk útjára, tavasszal Bókay-napot rendezünk, amely bővelkedik majd komoly és vidám eseményekben.

Kérem, kísérje figyelemmel a márciusban kezdődő ünnepi eseménysorozatot, amelyről beszámolunk a honlapunkon.

Jó böngészést, kellemes időtöltést kívánok:

 

Baldaváriné Juhász Éva

intézményvezető